Deense grafclub: 'Priestermoordenaar, wees welkom'
Buitenland

Deense grafclub: 'Priestermoordenaar, wees welkom'.

Voor Adel Kermiche, een van de twee koran-geïnspireerde lafaards die een ruime week geleden priester Jacques Hamel (85) in een Normandische kerk afslachtten met een mes, is wellicht een laatste rustplaats gevonden. In Denemarken welteverstaan. Daar biedt de Islamitische Begrafenisautoriteit hem een graf, nu Franse moslimkerkhoven zijn lijk massaal de vinger gaven. Het aanbod lokt echter zware kritiek uit.

"Als we een verzoek van de familie kregen om hem te begraven zouden we het doen, we zouden geen 'nee' zeggen", aldus assistent-chef van de kerkhofclub Kasem Said Ahmad. "Het is schandelijk en onislamitisch dat Franse imams een moslim weigeren te begraven. Je moet niet letten op het verleden van een dode. Begraven worden is een mensenrecht, ongeacht wat je op je kerfstok hebt."

Volgens de Deense Local deed hij zijn uitlatingen tegenover de krant Jyllands-Posten als reactie op een interview met de franse gebedsvoorganger Mohammed Karabila. Die stelde dat een plekje voor Kermiche (19) op een moslimkerkhof neerkwam op het "besmeuren van de islam". 

De Sociaal-democratische Partij heeft het aanbod scherp veroordeeld. Zij stelt dat dit neerkomt op het "goedkeuren van terrorisme". Ook vanuit de hoek van Deense moslims zou harde kritiek op het voorstel geklonken hebben. 

Bashir Ahmad Nazmi, voorzitter van de eerdergenoemde grafclub, ontkent vanochtend echter met klem dat er sprake is van een officieel aanbod. Aan het Deense persbureau Ritzau verklaart hij dat zijn islamitische begraafplaats bij Kopenhagen is bestemd “voor moslims in Denemarken”. Namzi ontkent ook dat zijn organisatie is benaderd door familieleden van de jonge terrorist. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →