Deense Gülen-scholen lopen leeg
Buitenland

Deense Gülen-scholen lopen leeg.

Honderden Turken in Denemarken hebben hun kinderen weggehaald bij onderwijsinstellingen die verbonden zijn aan de geestelijke Fethullah Gülen. Deze in de VS woonachtige rivaal van de Turkse president Recep Erdogan wordt er door Turkije van beticht achter de mislukte couppoging te zitten. 

Op Facebook zou een lijst circuleren met daarop de namen van veertien Deens-Turkse privéscholen waarbij Gülen via zijn Hizmet Beweging betrokken is, schrijft The Local vandaag op basis van lokale media. "Red uw kinderen van de scholen van Fethullah Gülens terreurorganisatie", dringt de begeleidende tekst op het sociale medium aan. 

De genoemde scholen zijn nu 366 leerlingen armer. "Mensen laten hun kinderen niet gaan naar een school die door Erdogan als 'terroristisch' is gelabeld", aldus de conrector van een van de getroffen scholen. 

Sommige ouders zouden bedreigingen vanuit Turkije hebben ontvangen en daardoor vrezen om naar hun moederland te reizen. Ook bestaat de angst voor confiscatie van eigendommen in Turkije zelf. 

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →