Deense school bant biduurtjes moslims
Buitenland

Deense school bant biduurtjes moslims.

Een nieuw moslimdebat is aangewaaid in Denemarken. Het Noordse land is in rep en roer om de vraag waar men de grens moet trekken met islamitische studenten die hun geloofsovertuiging op school willen uitoefenen.

Een studente aan de SOPU Hillerød, een onderwijsinstelling in Noord-Kopenhagen, protesteerde op onder andere Facebook tegen het verbod op de biduurtjes op de school. Zo schrijft Mia Victoria Lunderød Hansen op het internetplatform: "Een vriendin van mij kreeg onlangs een brief waarin stond dat het niet meer is toegestaan om te bidden tijdens lesuren. Wij, studenten, zijn het niet eens met dit besluit. Daarom hebben we ervoor gekozen om handtekeningen te verzamelen tegen dit besluit van de school".

School is duidelijk

De reactie van de school blijft onveranderd. "Studenten hebben al eerder gepleit voor een gebedsruimte in de school. Hoewel er geen gebedsruimte is, zien we dat men de gangen gebruikt om te bidden. Religie en onderwijs horen niet bij elkaar – het hoort bij je privéleven." Ook benadrukt directrice Inger Margrethe Jensen dat de school in geen enkel geval religiegerelateerde voorzieningen zal accommoderen.

Al langer rumoer

Al langere tijd zijn dergelijke religieuze kwesties gespreksonderwerp in het land, schrijft de Deense Local. Een maand eerder besloot een andere Deense school om de niqaab te bannen. Studenten met een niqaab zouden niet langer de lessen mogen bijwonen. Volgens directrice Jensen van SOPU Hillerød is het dragen van een niqaab ook op haar school niet toegestaan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →