Deepfake-filmpje met Rutte's puinhopen: we lachen erom

Deepfake-filmpje met Rutte's puinhopen: we lachen erom 

09 juli 2022 - 11:05

Ik heb getwijfeld, eerlijk is eerlijk. Maar ook heel hard gelachen. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, en hoe grover de grap, hoe harder de brul. En dus deelde ik het filmpje op Twitter.

Een deepfake-parodie waarin Mark Rutte als een ware Gaston langs gaat bij de mensen thuis. Dit keer niet om geld uit te delen, maar op te halen. Wie het bedenkt, is geniaal. Wie het maakt, super knap. Maar of er in het torentje gelachen werd om de nep-Mark die lachend mensen komt beroven en zelfs een kind uit huis plaatst met het lollige ‘jij gaat elders wonen’?

Hahahahaha. Hoihoi.

Om af te sluiten met ‘what’s next, Groningen?’

Ik betwijfel het.

Alleen in een democratie kun je ongeschonden de MinPres wegzetten als lachende geld- en kinderrover. Wat meteen de reden was om het te plaatsen: omdat het kán. Nog wel. De vanzelfsprekendheid waarmee het filmpje gedeeld werd, was eigenlijk gênant. Wat zegt het over de MinPres, dat zo’n filmpje gretig gedeeld wordt? Behalve dan dat niemand hem nog serieus neemt? Niemand althans die nog een stem zou kunnen uitbrengen bij verkiezingen. Die er helemaal niet zijn, dus wat heeft het voor zin om te speculeren of hij zijn langste tijd gehad heeft? Wat zegt het, dat in bijna elke bijzin wanneer het over de MinPres gaat, gemeld wordt dat hij in augustus de langstzittende Nederlandse premier is? Als een meer dan stille hint?

Niet dat er iets zal veranderen. Er zijn geen verkiezingen, er is geen opvolger voor Rutte en er is al helemaal geen alternatief. Het elan van de jeune premier is lang geleden al vervlogen, wat rest zijn de puinhopen van zijn nalatenschap: gedupeerden van de Belastingdienst die wachten tot sint-juttemis op rechtvaardigheid, gedupeerden van de gaswinning in Noord-Groningen voor wie compensatie na decennia smeken nog steeds niet dichterbij is gekomen, gedupeerden van een woningnood die alsmaar groter wordt, door grenzen die alsmaar wijder open komen staan en een asielcrisis die van geen ophouden weet. Na tien jaar Rutte is het wel duidelijk dat burgers een hinderlijke sta in de weg zijn, en niet alleen dankzij wappies die klappen kregen en boeren een kogel. Na tien jaar Rutte leeft in Den Haag de overtuiging dat burgers er zijn voor politici in plaats van andersom.

De hoop op verandering is vervlogen. Politici zitten er voor elkaar en de sound bite die het goed doet op radio en tv. Een handjevol burgers krijgt het voor elkaar om een deepfake-filmpje te maken waarin de puinhopen van Rutte in nog geen twee minuten gebracht worden. We lachen erom. Morgen gezond weer op. En ook na het reces blijft alles zoals het was.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.