Upd: Defensie gaat toch proberen kleding te regelen
Binnenland

Upd: Defensie gaat toch proberen kleding te regelen.

Het amateurisme viert weer eens hoogtij bij het Nederlandse leger. Militairen die volgende maand meedoen aan een NAVO-oefening in Noorwegen moeten om de ijzige kou daar te overleven hun eigen winterkleding zien te regelen.

Defensie had de kleding voor hen moeten kopen, maar slaagde daar niet op tijd in. We praten dan over ruim een jaar waarin het niet gelukt is de spullen op voorraad te krijgen. Per persoon gaat het om zo’n duizend euro aan kledingstukken, meldt De Telegraaf.

Een woordvoerder bevestigt de gang van zaken aan het ANP. Een gelukje: de militairen hoeven de kleding niet voor te schieten. Ze kunnen een voorschot krijgen van 1.000 euro, wat genoeg moet zijn om alles wat nodig is aan te schaffen.

Update 15.39 uur:

Er is wat ophef voor nodig in de media, maar staatssecretaris Barbara Visser gaat toch proberen of er niet wat te regelen valt om militairen fatsoenlijke kleding te bezorgen. Dat zij ze tijdens het vragenuurtje, waarin ze stevig onder vuur werd genomen door de Tweede Kamer.

Partijen reageerden onthutst op berichtgeving in De Telegraaf dat militairen die volgende maand in het hoge noorden op oefening moeten 1.000 euro krijgen om zelf een deel van de winterkleding te kopen. "Absurd", zei Isabelle Diks van GroenLinks. Hanke Bruins Slot (CDA) repte van een "bizarre gang van zaken". "Niet normaal", aldus Chris Stoffer (SGP).

Volgens de staatssecretaris heeft ervaring tijdens de NAVO-missie in Litouwen geleerd dat 'arctische kleding' voor de oefening in Noorwegen in oktober nodig is. Toen de oefening twee jaar geleden werd ingepland "was dat besef er nog niet", zei Visser op vragen van de VVD. Ze spreekt van een "uitzonderingssituatie die niet voor herhaling vatbaar is".

Alle artikelen geladen. Overzicht →