'Defensie-uitgaven moeten omhoog want anders...'
Binnenland

'Defensie-uitgaven moeten omhoog want anders...'.

De NAVO-lidstaten moeten 2 procent van hun begroting aan defensie uitgeven en snel een beetje. Dat waren in een notendop de woorden van de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis in zijn speech voor het bondgenootschap vandaag. Als de lidstaten hun verplichting niet nakomen zullen de Amerikanen hun inzet voor de militaire alliantie 'matigen'.

Minister van Defensie Jeanine Hennis gaat de boodschap meenemen naar het kabinet. "Het ongeduld is daar en gaat ook niet meer weg. Dat betekent dat we daar iets mee moeten", vertelde Hennis aan het ANP. "Maar ik heb tegen de heer Mattis gezegd dat het niet alleen over geld gaat, maar ook over het delen van risico’s en de paraatheid van je troepen. Als je alleen naar het geld kijkt kun je wel eens van een hele koude kermis thuiskomen. De NAVO is veel meer dan een prijskaartje, het is ook een waardengemeenschap."

De NAVO-lidstaten hebben toegezegd in 2024 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uit te geven - Nederland zit momenteel op 1,2 procent. Die uitgaven gaan de komende tijd omhoog maar dat gaat de Amerikanen allemaal niet snel genoeg. "Aan de formatietafel zullen duidelijke spijkers met koppen moeten worden geslagen. En daarna ook weer verder kijken," aldus Hennis.

Alle artikelen geladen. Overzicht →