Terug
Defensie weigert extra onderzoek te doen naar effect radar in Herwijnen op ALS: ‘Er wordt omheen geluld’

Defensie weigert extra onderzoek te doen naar effect radar in Herwijnen op ALS: ‘Er wordt omheen geluld’ 

20 november 2020 - 15:00

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie vindt het niet nodig om het bizarre aantal ALS-patiënten in het Gelderse Herwijnen te onderzoeken. Dat antwoordt ze deze week op vragen die de Tweede Kamer daarover stelde. Omwonenden maken zich grote zorgen over de gezondheidsrisico’s van de radarinstallatie, zeiden ze in De Hofbar, afgelopen september.

Die zorgen werden versterkt door het feit dat de GGD relatief veel ALS-patiënten in Herwijnen telt, wel vier keer meer dan normaal. De omwonenden zien een verband met de grote hoeveelheid straling waar het dorp nu al aan blootgesteld wordt, onder meer door een grote KNMI-radar. Ze zijn daarom bezorgd over nóg meer straling in hun dorp. Verschillende Kamerleden stelden voor om te onderzoeken of er een verband is tussen radarstraling en ALS.

De Gelderlander meldt nu dat het antwoord van staatssecretaris Visser daarop “Nee” is. “Er is op basis van de huidige wetenschappelijke kennis geen aanleiding om aan te nemen dat er een causaal verband bestaat tussen radarstraling en ALS,” zegt Visser in een brief aan de Tweede Kamer.

Ruben van der Horst van het burgercomité in Herwijnen reageert strijdbaar op de weigering van de staatssecretaris: “Ze is natuurlijk bang dat er iets uit zo’n onderzoek komt. Dat zou niet bevorderlijk zijn voor de plaatsing van de radar, maar de staat zou toch op de eerste plaats de bevolking moeten beschermen. De gezondheidsraad zei in september nog dat niet uit was te sluiten dat er een verband was. Meer onderzoek was nodig. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zei laatst dat je langdurige blootstelling aan straling moet vermijden. Die clubs zeggen: neem geen risico. En de staatssecretaris doet dat gewoon wel.”

De bewoners van Herwijnen hebben zich nu verenigd in een stichting die momenteel in hoog tempo de antwoorden van de staatssecretaris analyseert. “Er wordt omheen geluld, de antwoorden worden niet gegeven. Eén van de vragen is bijvoorbeeld hoe hoog de straling wordt aan het hek, vlakbij de radar. Dat berekenen ze gewoon niet. Daar worden we erg ongerust van,” zegt Van der Horst. “Als we naar de Raad van State moeten, gaan we naar de Raad van State. We zijn beter verenigd dan ooit en ook door De Hofbar staat het hele dorp nu achter ons.”

Kijk hier de uitzending over de radar in Herwijnen terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers