Terug
Defensieradar komt niet in Herwijnen door aangenomen motie

Defensieradar komt niet in Herwijnen door aangenomen motie 

09 december 2020 - 16:00

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) moet op zoek naar een nieuwe locatie voor de militaire radar die in Herwijnen zou komen. Dinsdag nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering wordt opgedragen een alternatieve locatie te zoeken. In september besteedde De Hofbar aandacht aan de onrust in het dorp.

Het Burgercomité in Herwijnen liet eerder in een reactie weten blij te zijn met de motie van het CDA en de ChristenUnie. “Een keerpunt,” noemde Ruben van der Horst het. Volgens staatssecretaris Visser is er haast bij het plaatsen van de nieuwe radar, want apparatuur van het verouderde radarstation in Nieuw-Milligen valt regelmatig uit.

Nu staan in Herwijnen al meerdere radars: een van het KNMI en een aantal scheepvaartradars. Met de komst van de militaire radar, zouden inwoners langdurig worden blootgesteld aan samengestelde straling. Het verband tussen die straling en ziektes is niet aangetoond, maar ook niet uit te sluiten, zegt de Gezondheidsraad. De Tweede Kamer zegt dat hierdoor voorzichtigheid nodig is.

Het onderzoeken van nieuwe locaties duurt zes tot acht weken. De uitzending over de militaire radar in Herwijnen is hier terug te zien.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers