Definitieve uitslag referendum: 49,4 procent zegt 'nee' 

29 maart 2018 - 12:27

Het volk heeft gesproken! De Kiesraad maakte zojuist de definitieve uitslag bekend van het raadgevende referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en zoals verwacht heeft u een krachtig signaal afgegeven.

De uitslag is als volgt: 49,44 procent van de kiezers stemde tegen, de voorstemmers kwamen uit op 46,53 procent en 4,03 procent stemde blanco. Dit is nagenoeg hetzelfde als bij de voorlopige uitslag vorige week toen 'nee' 49,5 procent van de stemmen leek te krijgen. Volgens de Kiesraad was het opkomstpercentage 51,54 procent, ruim boven de benodigde 30 procent.

En nu? Zoals dat gaat bij raadgevende referenda hoeft het kabinet niet naar u te luisteren, alleen maar  de wet 'opnieuw te bekijken'. Voor de camera van de NOS beloofde premier Rutte vorige week al zich in elk geval daaraan te houden: "De wet op het raadplegend referendum verplicht ons dan om opnieuw naar die wet te kijken, dus dat gaan we dan doen." 

Bits of Freedom, de organisatie die zich inzet voor uw internetvrijheid en privacy, merkte ook al op dat de uitslag niet genegeerd kan worden. Volgens hen is de voorlopige uitkomst een "glasheldere" boodschap aan het kabinet.  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie