'Delfts blauw is niet multiculti genoeg' 

26 oktober 2017 - 13:23

Een groep 'denkers' op de Haagse Hogeschool vindt Delfts blauw niet meer kunnen. Zij concluderen dat het prachtige maar ook uiterst gave, multiculturele Nederland niet naar voren komt in de folkloristische souvenirs.

Daarom komen er als het aan hen ligt zo snel mogelijk Delfts blauwe beeldjes van tongworstelende Arabieren. Ze hebben namelijk de conclusie getrokken dat toeristen niet een aandenken aan de Nederlandse cultuur willen meenemen maar liever een stukje propaganda van de multiculturele samenleving.

"De studenten (uiteraard met migratieachtergrond, red.) nemen vaak een cadeautje mee naar hun vaderland.'' meldt Anja Overdiek, onderzoeker van de Haagse Hogeschool, aan het AD. "Ze vonden dat de huidige souvenirs niet representatief zijn voor Nederland. Dus besloten ze een van de bekendste symbolen, het kussende paartje, een beetje aan te passen."

"Kijk pappa en mamma, in Nederland ziet iedereen er net zo uit als bij ons in [Arabisch land]."

Hoewel de souvenirs nu alleen nog gepresenteerd zijn op de Dutch Design Week in Eindhoven, hebben volgens Overdiek meerdere ambassades interesse getoond in de beeldjes. De kans is volgens haar ook groot dat ze binnenkort gewoon in de winkel te koop zijn. "Ze zitten nu nog in de ontwerpfase, maar dikke kans dat ze in de toekomst ook gewoon in de winkel te verkrijgen zijn. De eerste retailbedrijven hebben zich al gemeld."

U wilt zien hoe Delfts blauw er dan wel uit hoort te zien? Dat kan hier.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie