Den Haag gaat met Suriname overleggen over 'sorry' voor slavernij

Den Haag gaat met Suriname overleggen over 'sorry' voor slavernij 

21 september 2022 - 10:19

Zoals u weet moeten wij allemaal onze excuses maken voor wat onze voorvaderen voor 1873 allemaal hebben gedaan jegens de medemens, maar eigenlijk is dat ook onvoldoende. De gemeente Den Haag gaat nu zoals het hoort voorafgaand aan eventuele eigen excuses overleg voeren met Suriname. 

Want dat is de voornaamste kritiek op eerdere 'sorry's' van de andere grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht). Zij hadden het gewaagd om 'sorry' te zeggen zonder te overleggen. Zowel de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) als het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden vonden dit een 'eenzijdige Nederlandse blik op excuses' en waren woest.

"Het was niet eens duidelijk aan wie de excuses waren gericht", legde Comité-voorzitter Roozer uit. "Dat voelde niet goed. Zo'n aanpak is onvoldoende" Den Haag neemt de kritiek van de twee Surinaamse slavernijorganisaties nu "ter harte", meldt NU.nl.

Den Haag presenteert in november de resultaten van een onderzoek naar het slavernijverleden van de stad. Daarna besluit de stad of er excuses komen. Zo ja, dan betrekt de gemeente hier ook de inwoners van de stad die nazaten van tot slaaf gemaakten zijn.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml