Den Haag haat luie bijstanders: werken of uitkering kwijt
Binnenland

Den Haag haat luie bijstanders: werken of uitkering kwijt.

Lekkâh bezag jonges, en blijf vooral rustâââg nu de gemeente Den Haag een aanpak om bijstanders uit hun comfortzone te halen gaat realiseren. 

Op dit moment kunnen zo'n 27.000 Hagenaars/Hagenezen dagelijks uitslapen. Sommigen kunnen dat al een paar maanden, maar verstokte bijstandsvangers genieten soms al zo'n tien jaar van dat luxeleven. Gezegd moet worden dat natuurlijk niet iedereen die in de bijstand zit een loze put is die niet wil werken.

Passieve houding levert Den Haag miljoenenboete op

Volgens wethouder Rachid Guernaoui van Groep de Mos heeft Den Haag de afgelopen jaren weinig inzet getoond als het gaat om het begeleiden van uitkeringstrekkers naar een arbeidsleven. Het Rijk vindt dat ook en geeft de stad daarom een boete van 'tientallen miljoenen' euro's.

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Buiten de vierduizend mensen die nu op jaarbasis aan een baan worden geholpen, is het de bedoeling dat daar vijfhonderd mensen bijkomen. Dat geintje gaat Den Haag een slordige achttien miljoen euro kosten.

Werkweigeraars beuren minder outkierieng 

Het is daarom niet vreemd dat men daar iets voor terug wil. Komt neer op: mensen die weigeren een door de gemeente aangeboden baan te accepteren, gaat gekort worden op hun uitkering. "Net zolang tot ze uitkering meer overhebben", aldus Guernaoui.

Of dat niet een beetje streng is? "Ja, maar een uitkering is een vangnet. En als je ondanks al onze inspanningen, ondanks al onze trajecten gewoon moedwillig niet wilt werken, dan wordt je gekort."

Alle artikelen geladen. Overzicht →