Den Haag is blut en heeft geen geld voor aanpak stikstof

Den Haag is blut en heeft geen geld voor aanpak stikstof 

28 augustus 2023 - 11:14

OPINIE. Er moet van alles gebeuren om de stikstofuitstoot in Nederland te reduceren, maar geld is er niet voor. De provincies, verantwoordelijk voor het reduceren van stikstof, hebben het Rijk laten weten hier zo'n 58 miljard euro voor nodig te hebben. Maar dat geld is er helemaal niet, aldus demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur). Omdat Nederland blut begint te raken, is er slechts 24 miljard te besteden om stikstof te bestrijden.

En dat is natuurlijk veel te weinig! Als we onze zakjapanner erbij pakken, komen we uit op een verschil van 34 miljard euro, tussen wat de provincies willen en wat het Rijk wil geven. Het is niet dat het Rijk en de minister nu ineens denkt: dat stikstof is zo belangrijk niet, laat maar lekker zitten, nee, er is simpelweg geen extra geld om aan de stikstofuitstoot uit te geven. Het geld is op.

Sterker nog: het kan maar zo zijn dat die 24 miljard euro niet eens gehaald wordt. Hoe de provincies dan de doelen om stikstof te reduceren en de natuur te verbeteren moeten halen, is onbekend. Dat het Milieufond, zoals het wordt genoemd, nu op voorhand al een mislukking dreigt te worden, is echter geen verrassing. Het hele stikstof-gebeuren hangt vanaf het eerste moment al als een molenblok om de nek van het kabinet. Vanuit de boeren was er direct veel weerstand, vanuit de samenleving veel onbegrip en het kost allemaal kneiter veel geld. Geld dat er dus niet eens is, blijkt nu.

De financiƫle Haagse bomen groeien nou eenmaal niet meer tot de hemel. De rentes lopen op, de inflatie is enorm, hoeren zijn duur, pils onbetaalbaar, coke ook, gratis geld lenen kan niet meer en dus gaan er zelfs geluiden op dat er weer ouderwets bezuinigd moet worden. Het Balkenende-spookt waant alweer rond in Den Haag. Gerrit Zalm staat op uit zijn graf.

Het lijkt erop dat stikstof door geldgebrek uiteindelijk vrij spel krijgt. Mogen we rusten in vrede.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.