DENK: A'dam moet door stof, want slavernij
Binnenland

DENK: A'dam moet door stof, want slavernij.

DENK eist dat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen aankomende zondag namens Amsterdam excuses gaat aanbieden voor het koloniale verleden van de stad. Ook wil de lokale fractie dat er gedegen onderzoek wordt gedaan naar wat de slavernij Amsterdam in financieel opzicht heeft opgeleverd. Want wat kostte dat nou, een slaaf?

Dat staat in de motie die de fractie morgen zal indienen in de gemeenteraad. DENK verwijst naar het gemeentebestuur van Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina, dat vorige week formeel excuses maakte voor de rol die de stad heeft gespeeld in de slavernij. Als zij het kunnen, moeten wij volgen, zo is de gedachte.

Maar naast door het stof gaan moet dus ook worden berekend hoeveel centjes Amsterdam heeft vergaard over de ontblote ruggen van slaven.

Dat werd ooit al eens berekend door de Surinaamse econoom Armand Zunder. Hij kwam tot een totaalbedrag van 126 miljard euro. Hij vond tevens dat als er 50 miljard euro aan herstelbetalingen gedaan zou worden, dat een juiste stap in de goede richting zou zijn.

Met dat advies werd door Nederland niets gedaan. Net als dat Nederland never nooit excuses heeft willen aanbieden, omdat dat weleens tot schadeclaims zou kunnen leiden. De slavernij werd in 1863 afgeschaft. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →