'Desinfo over verkiezingen op TikTok verspreiden blijkt makkie'

'Desinfo over verkiezingen op TikTok verspreiden blijkt makkie' 

27 februari 2023 - 10:36

TikTok. Het socialemediaplatform geeft niet alleen de Chinese overheid toegang tot jouw privégegevens, het blijkt ook nog eens super eenvoudig om advertenties die gericht zijn op het saboteren van de Provinciale Statenverkiezingen te plaatsen.

BNR plaatste zeven advertenties met politieke inhoud, met het verzoek deze te plaatsen op de dag van de verkiezingen op 15 maart. En wat blijkt? "Moderatoren van het sociale mediaplatform lieten doxxing van minister Sigrid Kaag, desinformatie en zelfs oproepen tot geweld moeiteloos passeren." 

Dat is niet helemaal de bedoeling natuurlijk. Slechts één advertenties werd afgekeurd: de advertentie met een oproep van minister president Mark Rutte om te gaan stemmen gevolgd door beschuldigingen van stembusfraude.

Maar de zes anderen werden dus wel geplaatst. Advertenties met desinformatie over de verkiezingen die mogelijk tot een lagere opkomst zou kunnen leiden ("de stembussen zijn gesloten") maar ook oproepen tot geweld ("Rutte, moet oprotten! Bestorm de Tweede Kamer!") en het woonadres van minister van Financiën Sigrid Kaag ("Naar Kaags huis met fakkels, de fik erin!").

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml