Deugbrigade wint: J.P. Coenschool ondergaat naamswijziging 

16 januari 2018 - 16:15

De kogel is door de school. De J.P. Coenschool in de Indische Buurt krijgt binnenkort een andere naam. Leraren en ouders van kinderen storen zich mateloos aan het verleden van Jan Pieterszoon Coen.

Dat ogenschijnlijke verleden gaat wel heel ver terug (1587-1629), maar dat maakt tegenwoordig niet meer uit. De deugbrigade en haar vol frustratie zittende slachtoffers/aanhangers gaan net zo lang door tot er eindelijk gebogen wordt.

Zoals u allen wellicht nog weet, was de actiegroep De Grauwe Eeuw de verheerlijking van Coen in de herfst van 2016 zat, het standbeeld in Hoorn werd destijds beklad met de term 'genocide'.

Nu het in de Verenigde Staten 'hot' is om standbeelden omver te trekken en steen en been te klagen over straatnamen van koloniale helden, is de eerste naamswijziging in ons land dus nu ook een feit.

Historicus Jur van Goor schreef overigens een boek over het lijdend voorwerp. "Hij was niet alleen maar een schurk. Zonder Coen had het Indonesië van nu niet bestaan. Scholen kunnen volgens mij beter goede geschiedenislessen geven, dan hun naam veranderen om zichzelf vervolgens op de borst te kloppen", zo zegt van Goor tegen napnieuws.nl.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie