'Deurwaarders lokken agressie zelf uit'
Binnenland

'Deurwaarders lokken agressie zelf uit'.

Deurwaarders die aan de deur kloppen om de laatste centjes uit de zakken van mensen met schulden te vissen, zijn vaak zelf verantwoordelijk voor de agressieve sfeer die daarbij ontstaat.

Hoe werkt het verdienmodel van een deurwaarder precies? Welnu, een deurwaarder wordt betaald aan de hand van het aantal aanmaningen dat zij bij schuldenaren afleveren

De grijpgrage handjes van het beroep dat wij zelf never nooit met goed fatsoen aan de keukentafel aan onze kinderen zouden kunnen uitleggen, zijn vanzelfsprekend vingervlug. Want tijd is geld: hoe meer brieven, hoe meer salaris er binnenstroomt.

Onderzoek

Marjolein Odekerken, die vandaag promoveert aan de Universiteit Utrecht, concludeert na onderzoek dat de beslagleggers daarbij vaak de fatsoensnormen overschrijden.

Bovendien is er veel onwetendheid bij wanbetalers. Het is ook niet makkelijk: mensen begrijpen de vele brieven waarin staat dat ze nu toch écht dienen te betalen vaak niet. Ze belanden in een neerwaartse spiraal. Ja, en als er dan zo'n geldvanger voor hun neus staat, dan worden ze boos.

Empathisch vermogen

Het zou daarom heel erg helpen als deurwaarders zich wat socialer op zouden stellen. Ze komen u dan nog steeds legaal beroven, maar dan vriendelijk.

Toch is meer empathie tonen erg gewenst. Zo kunnen deurwaarders hun klanten uitleg verschaffen over hoe de financiële wereld in elkaar zit. Dat als je iets koopt, het de bedoeling is dat je betaalt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →