Dierentuin: bezoek leidt tot liefde voor natuur
Binnenland

Dierentuin: bezoek leidt tot liefde voor natuur.

De eeuwenoude discussie over het welzijn van dieren in dierentuinen is opnieuw opgelaaid. De Partij voor de Dieren vindt dat de parken hun deuren moeten sluiten.

Volgens Rob Huppertz, directeur van GaiaZOO in Kerkrade (één van de veertien dierentuinen die verbonden zijn aan de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen), is het verbieden van dierentuinen niet de oplossing. “Dieren zijn er niet voor het vermaak van mensen, natuurlijk niet. Het doel van de NVD is educatie, natuurbehoud en wetenschappelijk onderzoek. Een bezoek aan een dierentuin leidt tot liefde voor de natuur.”

Huppertz verwerpt het verwijt van de PvdD dat dieren in gevangenschap stereotyperend gedrag gaan vertonen. “Dat is een plaatje uit de jaren zestig, van dieren die lopen te ijsberen in kale verblijven. Nu streven we er juist naar de dieren in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving te houden, waardoor ze natuurlijk gedrag vertonen.”

Ook de fokprogramma’s in dierentuinen liggen onder vuur, die zouden volgens de PvdD ‘nauwelijks bijdragen aan de instandhouding van bedreigde diersoorten’. En dus wil de partij dat de dierentuinen in Nederland worden omgevormd tot tijdelijke opvang. Huppertz is het daar niet mee eens, maar geeft wel toe dat ‘we nog altijd heel veel bijleren en onze verantwoordelijkheid moeten nemen’, zo schrijft RTL Nieuws.

Alle artikelen geladen. Overzicht →