Dijkhoff: AZC's nodig! Oh nee toch niet
Binnenland

Dijkhoff: AZC's nodig! Oh nee toch niet.

Tsjonge. Denk je als gemeente het braafste jongetje van de klas te zijn door op verzoek van de staatssecretaris himself gedegen opvanglocaties voor vluchtelingen voor te bereiden, blijkt achteraf dat het allemaal voor niets is geweest. Tientallen gemeenten die gezamenlijk voor miljoenen ekkies aan opvanglocaties klaarstoomden die eigenlijk niet nodig waren, krijgen hun centen terug.

Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Staatssecretaris Dijkhoff was eind 2015, toen veel vluchtelingen naar Europa kwamen, naarstig op zoek naar 'stoere wethouders' om zoveel mogelijk asielzoekers in diens gemeenten onder te brengen.

Toen die 'stoere' wethouders zich uiteindelijk meldden en serieus werk maakten van opvanglocaties, daalde het aantal asielzoekers dat koers zette richting Europa sterk. Hierdoor zijn minimaal 100 opvanglocaties overbodig en dat betekent dat de desbetreffende gemeenten voor niets grondonderzoek hebben uitgevoerd, voor niets informatieavonden met inwoners gehouden hebben en voor niets in de begroting rekening hebben gehouden met door het COA te betalen huurkosten. Hoeveel het ministerie precies gaat terugdokken aan de gedupeerde gemeenten is volgens het AD nog niet bekend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →