Dikke pech voor Afghanen: NL kapt met evacueren uit Kabul

Dikke pech voor Afghanen: NL kapt met evacueren uit Kabul 

26 augustus 2021 - 10:09

Hier was het wachten op natuurlijk. Nederland heeft zojuist op aanwijzing van Amerika besloten om te stoppen met mensen te evacueren uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. De situatie wordt simpelweg wat te gevaarlijk.

"Dit is een pijnlijk moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven. Nederland is door de Verenigde Staten geïnformeerd vandaag te moeten vertrekken en zal naar alle waarschijnlijkheid later vandaag de laatste vluchten uitvoeren", schrijft het kabinet aan de Kamer.

Eerder riep het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen in Afghanistan al op niet meer naar het vliegveld te komen. De situatie bij de luchthaven zou te gevaarlijk en de toegangspoorten gesloten zijn. Het ministerie roept mensen op om naar een veilige locatie te gaan (waar dan??). Dikke pech voor de honderden mensen die op een wachtlijst stonden om naar ons landje te komen.

Het nieuwe regime van de taliban voegt daad bij het woord en verbiedt letterlijk alle Afghanen om nog langer naar het vliegveld af te reizen. Dit ging zo ver dat drie bussen met Nederlandse evacués gisteren de hele dag vaststonden bij de luchthaven. Een aantal Afghanen die in de bussen zat, is eruit gehaald. Daarna konden de bussen toch nog de luchthaven bereiken.

31 augustus moet het afgelopen zijn met de buitenlandse aanwezigheid in het kersverse islamitische paradijs. Dan zal de US of A vertrekken, maar zij zullen het vliegveld al dagen eerder afsluiten om hun eigen mensen en materieel het land uit te kunnen brengen. De Amerikanen geven aan wanneer landen met hun evacuatieoperaties moeten stoppen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml