Dildo-grap bij brandweervrouw gaat fout, #MeToo laait op
Binnenland

Dildo-grap bij brandweervrouw gaat fout, #MeToo laait op.

Ophef bij de spuitgasten in de hoofdstad, nu bekend is geworden dat er medio december een dildo in het bureaulaatje van een brandweervrouw is gedropt.

De actie is vermoedelijk als grap bedoeld, maar het 'slachtoffer' raakte compleet van haar apropos. Tranen met tuiten, PTTS in de maak. De brandweermannen hebben haar inmiddels een bloemetje aangeboden.

Met de steeds terugkerende #MeToo-discussie in het achterhoofd is het tegenwoordig ook niet zo slim om dit soort grappen en grollen uit te halen. Een onschuldig grapje kan zomaar leiden tot een reeks van beschuldigingen, slachtofferrollen en uiteindelijk baanverlies.

Korpschef Leen Schaap tikte na de dildo-vondst een column op het intranet van de brandweer, waarin hij zich afvraagt in hoeverre het voorval kan worden geassocieerd met, inderdaad, MeToo. Woordvoerder Carmen Westra, een vrouw, noemt de 'grap' zelfs onacceptabel.

Niet het eerste incident

Dat het bij de Amsterdamse brandweer niet echt voortvarend gaat is een feit. Zo werd er vorig jaar een anti-islam-brandweerman geschorst. De man bezigde uitspraken als 'kanker Marokkanen' en 'zwarte apen'. Over de islam zei hij: 'ze kunnen de pestpleuris krijgen met dat geloof'.

De rechter oordeelde toen overigens dat de man niet ontslagen mocht worden, omdat de brandweer nooit eerder had opgetreden tegen dergelijk gedrag.

Toen de brandweerman daarop terugkeerde op de kazerne, sprak wijlen burgemeester Eberhard van der Laan de volgende woorden: "Tot onze ontsteltenis hebben wij vernomen dat de uitspraak van de rechter door sommigen binnen de organisatie is gevierd als een overwinning op de korpsleiding. Sterker nog: brandweerlieden die zich tegen de racistische brandwacht hadden uitgesproken, worden door enkele collega's met de nek aangekeken, geïntimideerd en genegeerd."

Alle artikelen geladen. Overzicht →