Dit is hoe doodsbange politici PowNews ontwijken in Den Haag

Dit is hoe doodsbange politici PowNews ontwijken in Den Haag 

06 juni 2023 - 12:08

Het is weer dinsdag en dat betekent dat er een PowNews-ploeg in Den Haag is om de landelijke politici aan de tand te voelen. En elke dinsdag is dat weer een bijzonder frustrerende dag. Waarom? Dat zullen we in dit artikel eens uit de doeken doen.

Politici zijn volksvertegenwoordigers. Zij voeren zogenaamd het beleid uit waar het volk voor heeft gekozen tijdens de verkiezingen. Dat in werkelijk binnen een uur na de uitslagen van een verkiezing, hele delen van partijprogramma’s door de papierversnipperaar gaan, is al jaren bekend. Dat een heel groot deel van de politici na al die prachtige woorden tijdens tv-debatten en in partijspotjes, plotseling weinig meer op heeft met diezelfde bevolking, is een van de grootste redenen van de grootste kloof aller tijden tussen politiek en volk.

Met PowNews brengen wij daar graag veranderen in. Politici scherp bevragen, of juist met een flinke portie humor. Politici wijzen op tegenstrijdigheden en idioterie, onze politiek verslaggeefster Sarah Bakker is er elke dinsdag klaar voor. En dus worden week in, week uit werkelijk alle politieke partijen gebeld. Van GroenLinks tot D66, van VVD tot CDA, van FVD tot BvNL, van BBB tot SP en van JA21 tot ChristenUnie en de rest. Het resultaat? Een flinke portie chagrijn op de redactie.

Politici en hun voorlichters zijn namelijk bijzonder professioneel in het spelen van verstoppertje. Altijd zijn ze te druk, altijd in vergadering, schoolziek, afwezig, onvoldoende ingelezen, werkbezoek, etc. De populairste? ‘Niet mijn portefeuille.’  De mensen wiens portefeuille het wel is, hebben vervolgens geen tijd. De tijd dat politici massaal door de gangen liepen waar de journalisten staan opgesteld, is ook al een tijdje voorbij. En eerlijk is eerlijk: in werkelijkheid zijn deze mensen ook erg druk, zeker die van de kleinere fracties. Dat maakt het des te opmerkelijker dat bijvoorbeeld Wybren van Haga, Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt vaak wél tijd hebben. Want het is een kwestie van tijd máken, natuurlijk. De waarheid is dat politici massaal de roze plopkap ontlopen en zich in de meest bizarre bochten wringen om maar niet twee minuten ergens over te praten.

Het resultaat? Vaak dezelfde gezichten in items. Politici die bij het zien van de PowNed-ploeg snel omdraaien en bereid zijn hun oh zo drukke tijd te gebruiken om zich te verstoppen of een flinke omweg te nemen naar hun kantoor. Een ander resultaat? Regelmatig dezelfde gezichten in de items. ‘PowNews, waarom niet eens andere gezichten’, lezen wij dan in de comments. Nou, omdat die om onbegrijpelijke redenen dus doodsbang zijn voor onze plopkap en vragen. Want je zal toch eens een vraag moeten beantwoorden die je niet tot in den treure hebt voorbereid met je voorlichters voor de gemiddelde in slaap gesukkelde journalist.

Nog mooier wordt het wanneer politici dan klagen over een kritisch item en balen dat hen niet om een mening is gevraagd. Waanzin natuurlijk, want ze waren weer druk bezig met het spelen van verstoppertje. Dus bij deze de uitnodiging aan alle Kamerleden: kom ons te woord staan, Sarah bijt niet en wij hebben ruim een half miljoen abonnees op alleen al YouTube. Die mensen zijn erg benieuwd en horen graag hoe zij vertegenwoordigd worden in politiek Den Haag. Voor €106.678,69 per jaar, plus nog eens €8.534 euro vakantiegeld, een dertiende maand van €6400, een treinabonnement voor de eerste klasse (natuurlijk niet tussen het gepeupel) én een extra reiskostenvergoeding van €4900 zouden er toch wel vijf minuutjes per week beschikbaar moeten zijn om de mensen van wiens belastinggeld jullie (en wij ook) betaald worden te woord te staan via de PowNed-kanalen? Wij zijn er klaar voor, we hopen jullie volgende week dinsdag te spreken!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml