Dit was de grote Rutte-show bij Nieuwsuur

Dit was de grote Rutte-show bij Nieuwsuur 

11 mei 2021 - 10:00

Nou daar was dan het van tevoren groots aangekondigde optreden van Mark Rutte bij Nieuwsuur. Daar waar iedereen tegen beter weter in hoopte dat hij vanalles zou gaan zeggen over zijn 'radicale ideeën' over een andere bestuurscultuur was het vooral een gevalletje van eigen straatje schoonvegen.

Zo gaf hij toe dat hij in de Omtzigt 'functie elders' kwestie wel "echt een grote fout" heeft gemaakt, maar moet u hem maar geloven dat hij de waarheid sprak: "Ik lieg niet, ik probeer geen dingen toe te dekken of van tafel te halen", herhaalde hij wat hij al tijden roept. Hij was er echt, echt, echt oprecht van overtuigd dat hij niet over Omtzigt gesproken had met de verkenners.

Tevens vraagt hij om uw begrip: "er komt op mijn bureau ontzettend veel voorbij". Wel noemde hij de ontstane vertrouwenscrisis "mijn schuld". "Het is mijn taak als minister-president om ervoor te zorgen dat als er grote dingen voorbijkomen, ik alle details ken."

Maar, mocht u denken dat het binnenkort exit Rutte is, dan heeft u pech, hij blijft opperman der VVD'ers: "We zijn veruit de grootste partij geworden, ik kreeg twee miljoen voorkeursstemmen. Het zou raar zijn als ik nu zou zeggen 'ik stap op'."

O ja, en over Omtzigt gesproken, tenslotte toch een nogal pijnlijke kwestie: hij zei dat hij 'uitgebreid contact' met heeft gehad en binnenkort met hem gaat praten, om de kou uit de lucht te halen. Lees: hij heeft hem gisteren nog snel even een sms'je (ja, het is hoog tijd voor vernieuwing in de politiek) gestuurd zodat hij dit tijdens het programma tenminste kon zeggen , zoals Omtzigt gisteren voor de duidelijkheid zelf op Twitter plaatste:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.