Koop uw nazirelikwieën dit weekend in München
Buitenland

Koop uw nazirelikwieën dit weekend in München.

Een veilinghuis in München zal komend weekend ondanks felle protesten diverse nazirelikwieën onder de hamer brengen. Hermann Historica heeft de veiling van persoonlijke bezittingen van Adolf Hitler en Hermann Göring voor zaterdag aangekondigd.

Onder de hamerstukken zitten onder meer een paar onderbroeken van Göring, een koperen doosje voor de cyanidepil waarmee Göring zich kort voor zijn geplande executie in Neurenberg van het leven beroofde, en röntgenfoto's van Hitler.

Morgen worden de objecten tentoongesteld in München onder de titel 'Hitler en de nazikopstukken - een blik in de afgrond van het kwaad'. Ze komen uit de verzameling van de inmiddels overleden Amerikaanse arts John K. Lattimer, die tijdens de naziprocessen in Neurenberg verantwoordelijk was voor de medische verzorging van de aangeklaagden.

Pure wetenschap

Het veilinghuis wil niet reageren op vragen over de geplande veiling, maar benadrukt in een schriftelijke verklaring dat het "alle neonazistische en nationaal-socialistische stromingen verwerpt" en alleen de wetenschap wil dienen.

Over dit wetenschappelijke nut worden twijfels geuit. "Deze onderbroek in XXL van Göring, welke informatieve waarde zou dat moeten hebben", zei bijvoorbeeld de historicus Andreas Mix. (ANP)

Alle artikelen geladen. Overzicht →