Dit zijn ze: de nieuwe 100- en 200 euro briefjes
Buitenland

Dit zijn ze: de nieuwe 100- en 200 euro briefjes.

Na liefst zestien (1!!!) jaar leven met portemonnee-problemen heeft de Europese Centrale Bank een uurtje geleden gloednieuwe 100 en 200 euro-briefjes gepresenteerd. Dat ging gepaard met een speciale uitzending, want toch wel heel erg belangrijk.

Het werkelijke probleem zit hem echter niet in de grootte van een 100 of 200 eurobiljet, maar in het feit dat Europeanen an sich steeds minder briefjes in hun portemonnee kunnen stoppen.

Maar wat zijn de verschillen met hun voorgangers? De nieuwe biljetten zijn iets kleiner en even hoog als een briefje van vijftig euro. Verder is er flink gesleuteld aan de echtheidskenmerken, zodat de briefjes moeilijker na te maken zijn. Tot groot verdriet in Napels.

Naast het "past beter in de portemonnee-gelul" greep Yves Mersch, bestuurder bij de ECB, zijn kans om de loftrompet te blazen over het fantastische Europa. "Deze biljetten representeren de Europese solidariteit als geen ander. Ze hebben niet alleen een economische, maar ook een maatschappelijke functie."

Alle artikelen geladen. Overzicht →