DNB was ook fout in de slavernij, president zegt (nog) geen sorry

DNB was ook fout in de slavernij, president zegt (nog) geen sorry 

09 februari 2022 - 12:08

Weer een Nederlands instituut dat ruim 150 jaar geleden fouter dan fout was. Dit keer gaat het om De Nederlandse Bank (DNB), uit het onderzoek 'Dienstbaar aan de keten?' van de Universiteit Leiden blijkt dat de centrale bank op verschillende manieren betrokken was bij het Nederlandse slavernijverleden.

En, houd u vast, de lijst van door DNB begaande misdaden vanaf de oprichting in 1814 tot aan de afschaffing van de slavernij in 1863 is lang. Komtie: 

1) Het startkapitaal voor een deel van ondernemers met directe belangen in de plantageslavernij kwam van de bank. Van de kleine groep van zestien hoofdinvesteerders en bestuurders hadden er maar vijf geen "directe intensieve betrokkenheid bij slavernij".

2) "Meer dan hun tijdgenoten", waren vooraanstaande DNB'ers "persoonlijk, bestuurlijk en politiek betrokken bij koloniale slavernij", zeggen de onderzoekers. Sommige bestuurders waren direct betrokken bij het management van plantages. Twee van de zestien investeerders zijn in Suriname geboren als kinderen van plantage-eigenaren. Dat is volgens de onderzoekers "illustratief voor de nabijheid van slavernij in deze groep". 

3) Een aantal van hen verdedigde ook de politieke belangen van slaveneigenaren. Zo waren ze betrokken bij de totstandkoming van de wetgeving waarmee de slavernij werd afgeschaft. Slaveneigenaren kregen na de Nederlandse afschaffing van de slavernij een compensatie. "Die wetgeving was voordelig voor de slaveneigenaren, mede door de bijdrage van vooraanstaande DNB’ers."

4) Er werd geen onderscheid gemaakt tussen klanten die wel of niet betrokken waren bij slavernij.

5) De bank verleende ook diensten aan handelshuizen die bij slavernij betrokken waren. Die beleenden goederen aan DNB die door middel van slavenarbeid waren gemaakt. Bijna 30 procent van de goederen die bij DNB werden beleend, waren door tot slaaf gemaakten geproduceerd.

6) In het dagelijkse betalingsverkeer ondersteunde DNB het ministerie van Koloniën. Daardoor had de bank een belangrijke rol in het uitbetalen van compensatie aan slaveneigenaren. Het dagelijkse slavernijgerelateerde financiële verkeer in de koloniën verliep niet via DNB, omdat de bank lange tijd geen vestigingen heeft geopend buiten Amsterdam.

Zo, dat was hem. De onderzoekers wijzen er wel op dat DNB in de negentiende eeuw nog niet de grote centrale bank en toezichthouder is van nu. Ook was slavernij nog niet bij wet verboden en was de verhouding tussen het parlement en het staatshoofd anders. Maar hoe dan ook, wij zijn weer een illusie armer. Overigens wil de huidige president van de bank Klaas Knot hier (nog) geen sorry voor zeggen. Niet omdat hij het bagatelliseert, maar omdat hij eerst in gesprek wil met met medewerkers van zijn bank en met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Uit die gesprekken moet later dit jaar blijken welke vervolgstappen zullen worden genomen door DNB. Knot wil uiteindelijk een "gebaar maken dat blijvende waarde heeft voor betrokkenen en de Nederlandse samenleving".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml