Upd: Bellen met baardstudenthater-docent
Binnenland

Upd: Bellen met baardstudenthater-docent.

Ophef om witte discriminerende Technische Universiteit Delft-docent Herman van Bergeijk. Tijdens een college trachtte hij de aanwezigen stil te krijgen. Hij sprak daarbij een baarddragende schoolganger aan, die hij classificeerde als een "aanstaande IS-terrorist" die "hier alvast gaat oefenen". Pech voor Van Bergeijk: iemand filmde het voorval.

Gelukkig hebben we het telefoonnummer van Van Bergeijk. We bellen hem. De docent blijkt op dit moment in Kopenhagen te verblijven. Ondergedoken? Nee hoor, geen zorgen. Vakantie? Geen idee, hebben het hem niet gevraagd want irrelevant.

Op onze vraag hoe hij terugkijkt op zijn opmerking die te horen was in de bewuste Facebookvideo, is Van Bergeijk kort. "Het bewuste filmpje is bij mij bekend. Ik schaam mij voor wat ik gezegd heb en wilde absoluut niet iemand beledigen. Ik had dat niet moeten doen, maar was geïrriteerd omdat de klas maar niet stil te krijgen was en ik was zelf ook niet lekker, had wat last van griep. Maar ik snap dat dit soort teksten niet kunnen."

Officiële berisping

Van Bergeijk, die verklaart van de universiteit een "officiële berisping" te hebben ontvangen naar aanleiding van het filmpje, wil nog iets kwijt.

"Probleem is ook dat dit soort dingen eenzijdig op Facebook verschijnen, zonder dat er context gegeven wordt bij wat er is voorgevallen. Je ziet mij op het filmpje maar niemand ziet dat er leerlingen hebben staan schieten met elastiekjes, bijvoorbeeld."

"Ik vind ook dat een universiteit een open plek moet zijn voor discussie. Als die bewuste leerling nou direct gezegd had van 'sorry wat zegt u nu? Ik vind dit niet kunnen' of iets dergelijks dan had ik direct gezegd: 'Mijn oprechte excuses, het was niet de bedoeling om u te kwetsen'. Maar in plaats daarvan staat het direct op Facebook en wordt een 'klein' dingetje ineens heel erg groot gemaakt", aldus Van Bergeijk.

Alle artikelen geladen. Overzicht →