Docenten: 'Scholieren krijgen te weinig lessen over The Voice- en Overmarsgedrag'

Docenten: 'Scholieren krijgen te weinig lessen over The Voice- en Overmarsgedrag' 

14 februari 2022 - 10:30

Uit twee peilingen onder docenten blijkt dat een meerderheid vindt dat middelbare scholen beter hun best moeten doen om leerlingen wat bij te brengen over seksualiteit, zeker in de bovenbouw. Zes op de tien docenten zijn ontevreden over de reguliere lesmethodes, melden kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland. Aan seksueel plezier, toestemming (consent) en seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt volgens onderzoek in opdracht van de organisaties nog te weinig aandacht besteed.

Van de ondervraagde docenten geeft de helft aan dat door de coronapandemie op hun school minder aandacht is besteed aan relationele en seksuele vorming. Van de docenten biologie zegt zelfs twee derde dit (u zou denken die kunnen er toch wat aan doen? Maar goed). Eén op de 25 scholen besteedde hier zelfs helemaal geen aandacht aan. Onlineveiligheid - zou toch anno 2022 overal onderwezen moeten worden - is op net iets meer dan de helft van de scholen een thema.

En dat is niet zo best. Volgens de opdrachtgevers zou het kabinet seksuele vorming "een structurele plek" moeten geven in het voortgezet onderwijs. "Juist op de leeftijd dat jongeren seksueel actief worden. Alleen dan kan er een nieuwe generatie opgroeien met begrip van diversiteit en respect voor elkaars grenzen en wensen", stellen Rutgers en Soa Aids Nederland.

Overigens werd het onderzoek uitgevoerd vóór de huidige tsunami aan berichtgeving over ongewenst en seksueel grensoverschrijdend gedrag, die begon met een uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice of Holland, liep via Amsterdam en de dickpics van Overmars en eindigde (voorlopig) bij ongewenst gedrag van een Kamerlid van Volt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml