Dode media

Dode media 

06 september 2021 - 10:37

Ik vind Nederland sowieso leuk, hoewel het een verloren land is. De dijken deugen niet, de regeringsformatie loopt voor geen meter, prostitutie en drugsverbruik floreren op een weinig aangename manier, er is veel dierenmishandeling, niet genoeg sukkels uit desastreuze gebieden mogen naar binnen, het eten is niet lekker, er zijn praktisch geen openbare toiletten, en de Nederlandse literatuur ligt plat op z’n kont. Oké, Arnon Grunberg en Herman Koch hebben een nieuwe roman uit, maar het zijn twee kutromans. Dat is niet erg. Alle romans zijn kutromans. Literatuur is iets uit vorige eeuwen, en wordt alleen nog bedreven door degenen die aan de uiterste wanhoop ten prooi zijn. Via ongeveer honderdduizend woorden willen ze die wanhoop bezweren, en het enige wat ze bezweren is hun onwil om te erkennen dat honderdduizend woorden er honderdduizend te veel zijn.

Niet alleen de literatuur is het dode medium par excellence. Er zijn ook de kranten, de weekbladen en de tijdschriften, die zichzelf overbodig maken door nieuws te brengen dat gisteren al uit het collectieve geheugen verdwenen was. Ook de film is oubollig, archaïsch, en onbetekenend. Er wordt geen enkele film meer gemaakt, en dan zeker niet in Nederland, waarover je na het bekijken ervan kunt zeggen: ‘Vorm en inhoud waren één op een magistrale wijze, de actualiteit werd nagenoeg onverbeterlijk vereeuwigd, en de acteurs zagen eruit alsof ze niet het acteren compleet tenonder zijn gegaan.’

Maar het doodste medium van allemaal is de tv. Met m’n Amsterdamse vriendin kijk ik praktisch louter naar Nederlandse zenders, en met z’n tweeën besluiten we: ‘Dit houd je niet voor mogelijk.’ Er zijn welgeteld twee Nederlandse programma’s van enige waarde. Twéé! Het zijn Promenade en Media Inside, niet toevallig twee shows die niets ernstig nemen, en dan vooral zichzelf niet. Alle andere programma’s zijn integrale rotzooi. Er is zelfs een weerbericht, ik geloof op NPO1, dat integrale rotzooi is, mede omdat het gepresenteerd wordt door een weervrouw met een spraakgebrek en tjonge, het arme moesje staat tijdens het stamelen over hoge en lage drukgebieden te wankelen op haar veel te hoge hakken. Zo’n dikkerdje moet platte schoenen dragen, en verkoopster van wollen kniekousen worden in plaats van de tv-figuur uit te hangen.

Ondertussen is er binnen het uitgemergelde televisiecircuit een heuse ‘talkshowoorlog’ bezig. Iedere zender heeft minstens één talkshow en de ambitie van elk van die talkshows is het om beter te zijn dan alle andere talkshows, met als resultaat dat élke talkshow slechter is dan álle andere talkshows, waarvan er geen enkele een goeie talkshow is. De oorlog situeert zich heden ten dage vooral tussen een talkshow die niet meer bestaat (De Vooravond) en de talkshow die daarvan de opvolger zou moeten zijn (Khalid & Sophie). De kijkers willen Khalid & Sophie afvoeren en De Vooravond terugkrijgen.

Waar de kijkers niet bij stilstaan is dat zowel De Vooravond als Khalid & Sophie totaal overbodig was en is, met presentatoren die tegen een burn-out aanzitten, met praatgasten die, dof uit hun ogen starend, niks te vertellen hebben, en met een decor dat ontworpen lijkt door een kleurenblinde, te vroeg uit de computerfabriek losgelaten robot. Laatst zag ik bij Khalid & Sophie een interview van Khalid met de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck. Haar gekakel bewees dat de literatuur inderdaad dood is, en het gefezel van Khalid bewees dat de televisie inderdaad dood is. Desomtrent werden aanhoudend berichten via Twitter de wereld ingestuurd. Het hoeft niemand te verbazen dat Twitter binnenkort ook een dood medium is.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.