Upd: 120 doden bij aardbeving Italië
Buitenland

Upd: 120 doden bij aardbeving Italië.

Een aardbeving met een kracht van 6,2 trof vannacht het midden van Italië. Meerdere mensen kwamen om het leven volgens verschillende Italiaanse media. Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto zouden zwaar zijn getroffen. Ook was er een naschok te voelen.

Het Amerikaans seismologisch instituut USGS heeft code rood afgegeven voor de mogelijke economische schade. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de plaats Perugia in het midden van Italië. De beving, die rond 03.30 uur plaatsvond, was tot in Rome te voelen.

In de plaats Amatrice heeft de beving veel schade aangericht. Volgens de burgemeester zijn gebouwen ingestort en zitten mensen vast onder het puin. "De wegen in en naar het dorp zijn afgesloten. De helft van het dorp is weg", meldt burgervader Sergio Pirozzi.

In de plaats Accumoli zijn ten minste vier mensen om het leven gekomen, aldus de burgemeester tegenover tv-zender RAI. Het dodental zal waarschijnlijk verder oplopen.

Hulpdiensten gaan ook met helikopters de schade bekijken. De regering liet weten de situatie nauwlettend te volgen.

De laatste grote aardbeving in Italië was in 2009, bij de stad L'Aquila. Toen vielen er meer dan driehonderd doden, weet het ANP.

Update 20:12 uur

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft bekendgemaakt dat de aardbeving aan zeker 120 mensen het leven heeft gekost. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen, melden Italiaanse media volgens het ANP.

Renzi, die op bezoek is in het rampgebied, rekent erop dat het dodental nog oploopt. Er worden nog veel mensen vermist en van de bijna vierhonderd gewonden zijn er nog tientallen in levensgevaar, schrijft La Repubblica.

Update 16:43 uur

Update: 15:09 uur

Het ANP meldt op gezag van persbureau ANSA dat er inmiddels 63 doden zijn te betreuren ten gevolge van de aardbeving. De verwachting is dat het dodental verder zal oplopen. Op veel plaatsen worden nog mensen vermist.

Update 11:47 uur

Het dodental van de aardbeving is opgelopen tot 37, melden Italiaanse autoriteiten. Er worden nu 150 mensen vermist.

Update 10:05 uur

In het Italiaanse dorp Pescara del Tronto worden minstens honderd mensen vermist na de aardbeving. Dat meldt de Italiaanse publieke omroep RAI. Berichten uit andere dorpen zijn er nog niet.

Update 09:54 uur

Het aantal doden door de aardbeving in Italië is opgelopen tot boven de twintig. Dat melden Italiaanse media. De Italiaanse brandweer kan het dodental nog niet bevestigen.

Het dorp Pescara del Tronto is vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt. Er zouden zeker tien doden zijn gevallen. Twee kinderen, van zeven en vier jaar oud, zijn levend uit het puin gehaald. Ze waren bij hun oma. Die ligt nog onder de brokstukken, maar heeft contact met de reddingswerkers.

In de plaats Accumoli, in de buurt van het epicentrum, zijn volgens de burgemeester zeker zes doden gevallen. Een stoffelijk overschot is geborgen. Onder het puin van een ingestort gebouw liggen een vader, een moeder en twee kleine kinderen, maar er is geen levensteken. Inwoners graven met blote handen in het puin om ze te vinden. Een andere persoon wordt vermist.

In Amatrice, een paar kilometer naar het zuiden, zijn twee lichamen geborgen. Een priester, die betrokken is bij het reddingswerk, zegt dat er drie doden nog onder het puin liggen.

Update 08:50 uur

Het dodental is inmiddels opgelopen naar dertien, meldt Italiaanse krant La Stampa. Daarnaast blijft de grond in Midden-Italië trillen. Na de dodelijke aardbeving van vannacht zijn er al ongeveer vijftig naschokken geweest. Sommigen daarvan waren behoorlijk zwaar. Dat blijkt uit gegevens van de Europese aardbevingsdienst EMSC.

Alle artikelen geladen. Overzicht →