Dodenlijst IS telt 74 Nederlanders
Buitenland

Dodenlijst IS telt 74 Nederlanders.

Op een dodenlijst van Islamitische Staat (IS), naar buiten gebracht door United Cyber Caliphate, staan 74 Nederlanders. Alle Nederlanders op de lijst zijn inmiddels geïnformeerd over het feit dat ze op die lijst staan. De NCTV wijst erop dat de lijst vooral bedoeld is als bangmakerij.

United Cyber Caliphate is volgens eigen zeggen gelieerd aan IS en bracht vorige week de lijst naar buiten. Rita Katz, terrorisme-analist, heeft dat bekend gemaakt. Volgens Katz staan er ruim 4.500 namen, adressen en telefoonnummers van Westerlingen op de lijst.

De NCTV zegt al langer op de hoogte te zijn van deze lijst. "Vastgesteld is dat het gaat om een letterlijke reproductie van een verouderde lijst die gewoon op het open internet te vinden is”, aldus NCTV-woordvoerder Edmond Messchaert tegen De Telegraaf. Volgens de NCTV is er geen reden voor paniek, omdat het naar alle waarschijnlijkheid gaat om cyberdoelwitten. Op de lijst staan namelijk hoofdzakelijk ICT’ers en medewerkers van technische organisaties. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →