Dodental terreur Bagdad nu op 281
Buitenland

Dodental terreur Bagdad nu op 281.

De zelfmoordaanslagen van afgelopen zondag in Bagdad hebben inmiddels aan 281 mensen het leven gekost, zo bericht de British Broadcasting Corporation. Het terroristische geweld, dat was gericht tegen een winkelcentrum in een sjiitisch district van de Iraakse hoofdstad, is opgeëist door jihadistenbende Islamitische Staat. 

De BBC baseert zich op gegevens van het Iraakse ministerie van Volksgezondheid. Gisteren stond het dodental nog op 250. Bij de terreur vielen ongeveer 200 gewonden, van wie zich nog 23 in het ziekenhuis bevinden. Volgens de autoriteiten kan het dodental verder stijgen, aangezien men nog steeds menselijke overblijfselen ontdekt op de plek van de aanslag. 

Afgelopen weekend ontplofte een met explosieven geladen vrachtauto in de overwegend sjiitische wijk Karrada. Daar waren veel gezinnen met kinderen op de been om te winkelen voor het einde van de vastenmaand ramadan.

Het terroristische geweld heeft geleid tot grote woede onder de inwoners van Irak. Sommigen van hen beschuldigen de regering ervan te falen in haar taak de populatie te beschermen. Toen premier Haider al-Abadi het getroffen winkelcentrum bezocht werd hij met schoenen en stenen bekogeld, terwijl boze burgers hem uitscholden voor "dief".

De aanslagpleger heeft tijdens zijn reis van de oostelijke provincie Diyala naar het centrum van Bagdad diverse checkpoints kunnen omzeilen. Minister Mohammed al-Ghabban (Binnenlandse Zaken) heeft daarom zijn ontslag aangeboden aan Abidi, die het lijkt te hebben geaccepteerd.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →