Donder nu maar lekker op ook, met je energietransitie

Donder nu maar lekker op ook, met je energietransitie 

02 augustus 2023 - 20:00

Het is toch niet te geloven? We moeten en zullen met z'n allen energiezuiniger leven. Dat betekent allemaal in de onbetaalbare elektrische auto, allemaal op inductie koken, natuurlijk allemaal verplicht aan de warmtepomp en ons zuur verdiende geld uitgeven aan het isoleren van woningen. 

Nou vooruit, prima. Na lang wikken en wegen rijden we in een elektrische auto en we koken al op inductie. Ook eten we, milieubewust als we zijn, een dagje minder vlees. We hebben nog geen warmtepomp (maar daarvoor zullen we braaf sparen, Hugo) en zijn zover dat we ons huis kunnen isoleren, toch? Nou, vergeet het maar! De Raad van State heeft namelijk bepaald dat wij eerst grondig, tot in de puntjes, "onderzoek" moeten doen om te kijken of er niet een of andere vleermuizen-familie zich schuilhoudt achter de spouwmuren. WTF?!

Die uitspraak deed de Raad van State vandaag in een zaak die liep tussen een isolatiebedrijf en het provinciebestuur van Utrecht. De provincie legde het bedrijf in 2019 een dwangsom op en had de onderneming opgedragen grondig "ecologisch onderzoek" te doen naar de aanwezigheid van de vliegende nachtdieren. Iets met de Europese Habitat-richtlijn en Nederlandse wet Natuurbescherming. Het bedrijf was het daar niet mee eens en spande een rechtszaak aan, maar die verloor het dus.

De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor het isolatiebedrijf, maar ook voor eigenaren van bestaande woningen. Endoscopisch onderzoek met een camera is volgens de Raad van State niet voldoende om vast te stellen of er vleermuizen in een spouwmuur zitten. Nee, daar moet een jaar onderzoek uitgevoerd door ecologen (en daar zijn er zoveel van, not) overheen gaan. Zo'n deskundige inschakelen voor isolatie van woningen was vroeger niet nodig, en dat zal voortaan wel moeten. Hoeveel de kosten oplopen hangt uiteraard af van het soort woning en hoe oud het is, maar wij lezen nu al bedragen van zo rond de 5000 euro. Alsof het wisselgeld is.

Wij zijn er dus wel een beetje klaar mee. Donder nu maar op ook, met je energietransitie. Wij gaan er ons best niet meer voor doen. Hebben er geen trek meer in. Wij gaan voor dat geld wel lekker emigreren naar Curaçao of Suriname. Is het leven nog een stuk goedkoper ook. Bovendien is het daar zulk lekker weer dat we ons toch niet druk hoeven te maken over isoleren, warmtepompen en al die andere shit. De groeten!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.