Donorcampagne richt zich op allochtonen
Binnenland

Donorcampagne richt zich op allochtonen.

Het aantal orgaandonoren onder niet-westerse allochtonen is zo laag, dat er vorig jaar een speciale campagne is opgezet om hen over de streep te trekken. Ze zijn vaak slecht geïnformeerd over orgaandonatie. 

De NOS schrijft dat slechts 0,6 procent van de Marokkaanse en 1,6 procent van de Turkse Nederlanders donor is. "Dat zijn heel kleine groepen, dus er is echt werk aan de winkel", zegt Jeantine Reiger van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

De groep die onvoldoende weet over orgaandonatie is grotendeels moslim. Voor hen is het bijvoorbeeld niet duidelijk of ze organen mogen donoren en of dat ook mag aan niet-moslims. Islamitisch theoloog Sefa Bagci zegt dat dit geen probleem is. "In het redden van levens wordt er binnen de islam geen onderscheid gemaakt tussen een moslim of niet-moslim", zegt ze.

Een van de voorlichters van de campagne is Mohammed Sghir. Ook hij merkt dat veel moslims zich niet registreren vanwege hun religie. Onnodig volgens hem, omdat veel islamitische geleerden hebben gezegd dat orgaandonatie mag volgens de islam. "Mensen moeten zich gewoon laten registreren. Maak een keuze, een bewuste keuze."

Alle artikelen geladen. Overzicht →