Door doorgedraaide Saoedische sjeiks verlost van jankerd Neymar

Door doorgedraaide Saoedische sjeiks verlost van jankerd Neymar 

14 augustus 2023 - 19:52

Van Neymar zijn we af. De Braziliaanse huilbaby die meer op de grond ligt dan dat hij rechtop staat, staat voor een transfer naar de Saoedische club Al Hilal. Volgens Franse media heeft de aanvaller van Paris Saint-Germain een aanbieding voor een tweejarig contract geaccepteerd. De grootste jankerd van de Europese voetbalvelden zal in de zandbak 160 miljoen euro gaan verdienen.

En dat is een hoop geld. Dat is een hele hoop geld. Dat is 80 miljoen euro per jaar. Dat is 6,66 miljoen euro per maand. Dat is 222.222 euro per dag. Dat is 9.259 euro per uur. Dat is 154 euro per minuut en 2,57 euro per seconde. Het is zoveel geld dat Neymar straks in zijn Saoedische paleis serieus moet gaan uitkijken dat hij niet struikelt over de geldtelmachines en de bankbiljetten. Een valpartij zit bij de Braziliaan namelijk in een klein hoekje.

Maar wat moeten we hier nou mee? Aan de ene kant is het een zegen dat de volledig doorgedraaide oliesjeiks ons, de normale voetballiefhebbers, ontdoen van gedrochten als Neymar. De man kan best een aardig balletje trappen en ooit, toen hij in 2013 van Santos naar Barcelona vertrok, had hij zelfs nog iets van een gunfactor. Hij was het Braziliaanse megatalent dat de wereld wilde laten zien dat hij niet alleen het zoveelste marketingproject van Nike was, maar ook daadwerkelijk goed kon voetballen. Hij sloot aan bij Messi. Neymar was leergierig. Neymar was hongerig. Ze lieten geweldige dingen zien. Ze wonnen prijzen. Maar de titels die hij won, werden toegeschreven aan Messi, niet aan Neymar. Uit zijn schaduw stapte hij nooit.

Ook bij PSG, dat hem in 2017 voor 220 miljoen kocht, lukte dat niet. Hij was vaak geblesseerd (vooral tijdens carnaval), hij revalideerde veel in Braziliƫ (vooral tijdens carnaval), hij miste geen verjaardag van zijn zus (in Braziliƫ) en ondertussen maakte hij in een seizoen nooit meer dan de negentien doelpunten. Hij viel meer en meer op door maniertjes, door gebaartjes, door gezeur tegen de scheidsrechter, door gemekker tegen tegenstanders en door eindeloze valpartijen. Heel af en toe liet hij een glimp van zijn klasse zien, maar Neymar werd steeds meer een momenten-voetballer. Een WK met Braziliƫ won hij nooit.

Dat de ene sjeik hem nu met alle liefde verkoopt aan de andere sjeik zegt genoeg. In Parijs zijn ze hem liever kwijt dan rijk. Hij verdient een godsvermogen, maar de Parijzenaren op de tribune pruimen zijn sterrengedrag niet meer. Kampioen worden in Frankrijk is leuk en aardig, maar de Champions League winnen, daarvoor werd hij gehaald. Neymar kwam niet eens in de buurt, ook met Messi en Mbappe aan zijn zijde niet.

Dat het verhaal van Neymar op Europese voetbalvelden op zijn 31ste eindigt, is een logisch gevolg van het gebrek aan topsportmentaliteit. Participeren op talent had nog gekund, maar op de keper beschouwd presteerde hij al tijden zwaar onder niveau.

En de sjeiks? Die gaan gewoon door met wat ze al deden. De voetbalwereld verpesten met hun oliedollars. Het verschil is nu dat ze nu zo bizar veel betalen dat de sterren op relatief jonge leeftijd naar de zandbak toekomen, in plaats van de sjeiks naar Europa. Met Neymar hebben ze er een leuk speeltje bij.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.