Drama in Noord-Syrië toont zwakte EU

Drama in Noord-Syrië toont zwakte EU 

18 oktober 2019 - 11:00

Afgelopen week liep ik mee in de demonstratie van Koerden tegen de Turkse aanval op Noord-Syrië. Samen met zo’n duizend andere demonstranten wilde ik mijn stem verheffen tegen de dreigende massamoord van Erdogan op de minderheden in de Syrische grensregio. Toen we langs het Malieveld liepen, ging het mis. Drie Turkse jongens vonden het een goed idee om de stoet uit te joelen. Ze hadden zelfs een Turkse vlag bij zich. 

Waar ik eerst nog onderdeel was van een groep mensen die één richting opliep, was de menigte om mij heen opeens verdwenen. Iedereen rende als één man af op de Turkse treiteraars. Die zetten het op een lopen, maar te laat: binnen een paar seconden waren ze neergehaald en kregen ze een ongenadig pak slaag van dertig toegesnelde Koerden. Pas toen de politie te paard tussenbeide kwam, werd het weer rustig. Maar goed ook, want als de politie iets later was geweest dan weet ik niet of de Turkse jongens het hadden overleefd. Later zag ik een foto van één van hen: beide armen zaten in het gips.

Vechtpartijen op het Malieveld zijn natuurlijk nooit de oplossing, maar de woede van de Koerden is begrijpelijk. Voor de zoveelste keer in de geschiedenis zijn zij verraden door bondgenoten, en verliezen ze alweer het uitzicht op nationale zelfbeschikking. De Koerden vochten als leeuwen tegen IS - meer dan tienduizend Koerden sneuvelden in de strijd. Nu worden zij beloond met een Amerikaanse terugtrekking, een Turkse invasie en de terugkeer van Assad. Na het vertrek van de Amerikanen is Assad de minst slechte optie geworden voor de Koerden - ze hebben een verbond met hem gesloten om de Turkse aanval een halt toe te roepen. Maar onder het bewind van de dictator kunnen de Koerden in Syrië fluiten naar regionale autonomie. De geschiedenis is een herhaling van zetten.

Opvallende afwezige in dit hele verhaal? Europa. Terwijl in Noord-Syrië honderden IS-strijders zijn ontsnapt uit hun Koerdische gevangenschap als gevolg van de Turkse invasie, blinken Europese landen weer eens uit in slap gezwets. Ja, inmiddels is er een wapenembargo opgelegd tegen Turkije door de EU. Een onzinnige maatregel: Erdogan zal er geen bom minder om gooien. De bodem van de Turkse wapenkist is immers nog lang niet in zicht met deze operatie tegen de Koerden. Economische sancties - met andere woorden, de Turken raken waar het écht pijn doet - gingen te ver volgens een aantal EU-landen. Terwijl Europa de grootste risico’s loopt van iedereen - denk eens aan die ontsnapte IS-strijders - staan we met onze handen in onze zakken toe te kijken hoe Erdogan en Assad hun gang gaan.

Het drama in Noord-Syrië toont de zwakte van de EU. Vorig jaar vroeg Trump Europese landen om bij te dragen aan de militaire missie in Noord-Syrië. Heel Europa zei toen nee. Nu de vlam in de pan is geslagen, spreken we onze zorgen en veroordelingen uit. Maar actie? Daar hoeven we niet op te rekenen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie