'Dreiging vanwege polderjihadi's blijft' 

26 maart 2018 - 15:49

Wij hebben slecht nieuws voor u: het Kalifaat mag dan op zijn luie bips zijn gevallen, dat wil niet zeggen dat de dreiging van IS definitief voorbij is. Honderden mensen wier hartje voor deze terreurgroep sneller gaat kloppen blijven in ons land actief steun bieden.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn er een paar honderd "IS-sympathisanten" die online propaganda en tips voor aanslagen uitwisselen. Eerder vandaag kwam ook al naar buiten dat volgens dezelfde NCTV haatbaard Jneid 'bijdraagt aan radicalisering in de richting van jihadisme'.

Telegram

Deze zogenaamde polderjihadi's zitten veelal op de, in jihadistische kringen populaire, chatdienst Telegram. Besloten groepen blijven door het onderwerp van gesprek meestal niet lang in de lucht, maar zo snel als ze verwijderd worden ploppen ze ergens anders weer als paddenstoelen uit de grond.

'In de afgelopen periode werd bijvoorbeeld een Nederlandstalige groep op Telegram actief waarvan de leden onderling tips en informatie deelden die gebruikt kunnen worden voor het plegen van aanslagen', zo staat in het rapport te lezen.

Dreigingsniveau = substantieel

Het dreigingsniveau blijft daarom 'substantieel', dat wil zeggen vier op een schaal van vijf. Toch is er ook licht in de duisternis: wellicht kan het dreigingsniveau dit jaar nog naar beneden worden bijgesteld. Allemaal omdat er al liefst zeven maanden geen grote aanslagen meer geweest zijn in Europa. In zo'n tijd leven we dus, dat we hier al blij mee moeten zijn...

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie