Drents dansfestival dupe door dreiging
Binnenland

Drents dansfestival dupe door dreiging.

Een groep dansers uit Moldavië komt dit jaar niet naar het SIVO-festival in het Drentse Odoorn. De folkloristische dansers zijn bang voor de mogelijkheid van een terroristische aanslag in het idyllische dorpje. Het is voor het eerst in het 32-jarig bestaan dat een dansgroep afzegt vanwege terreurdreiging.

De Moldavische dansgroep zou acte de présence geven op de 32ste editie van het folklorefeest, al zou dat na de aanslagen in Frankrijk en België wel met knikkende knieën zijn. Nu de Koninklijke Marechaussee de beveiliging rond Schiphol heeft opgevoerd vanwege mogelijke terreurdreiging, durven ze helemaal niet meer.

Impresario Geert Nijhof heeft er volgens eigen zeggen alles aan gedaan om de dansers wel naar Drenthe te krijgen. "Je kunt wel zeggen dat in Noord-Nederland relatief het minste gevaar is en dat hier nog nooit een terreuraanslag is gepleegd, maar in hun beleving is Nederland maar een speldenknop op de kaart en ligt Odoorn op een steenworp afstand van Amsterdam. Ze vinden West-Europa te onveilig op dit moment."

Het SIVO-festival is wel een beetje in mineur. Met het afhaken van de Moldaviërs staat het aantal buitenlandse dansgroepen op negen, het laagste aantal ooit. Ook komt dat omdat een Ghanese groep Nederland niet in mag vanwege het ontbreken van een visum, weet het Dagblad van het Noorden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →