Koning Flitspaal: 102.966 boetes
Binnenland

Koning Flitspaal: 102.966 boetes.

Een flitspaal in Oostereind, Hilversum, heeft vorig jaar maar liefst 102.966 cadeautjes ter waarde van 6.237.365 euro uitgeflitst. Maar er waren nog meer presentjes. Er zijn meer dan drie miljoen bekeuringen uitgedeeld voor overschrijdingen van de maximumsnelheid van minder dan vijf kilometer per uur. Maar liefst 69.000 geluksvogels kregen een prent omdat ze één kilometer per uur te hard reden. Ik hoor ze tot hier vloeken.

De gegevens komen van het AD, die deze opvroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Geert Priem, voorzitter van de politievakbond is het er niet mee eens. Hij noemt een boete van 20 euro met 9 euro administratiekosten belachelijk en vindt het bespottelijk dat mensen door kleine boetes gefrustreerd worden.

Ernst Koelman van het OM ziet het anders. "Op 130-wegen geldt een meetcorrectie van vijf kilometer. Je hebt dus gewoon flink te hard gereden als je die boete van elf euro krijgt, want je gemeten snelheid was 136 kilometer per uur.” Dan komt er nog eens bij dat er op andere wegen pas bekeurd wordt bij overschrijdingen van vier kilometer per uur.

Alle artikelen geladen. Overzicht →