Zwarte Piet of niet? Een overzicht! 

02 november 2016 - 13:32

Zwarte Piet, Roetveegpiet, Stroopwafelpiet en, zonder dollen, Vitamienepiet - de plannen van onze gemeenten voor de Sinterklaasintochten lopen dit jaar nogal uiteen. Een overzicht zodat u weet welke gemeenten u moet boycotten (naast deze winkels en producten).

Zwarte Piet verliest terrein

In Amsterdam mogen 'Zwarte' Pieten zelf kiezen hoe zij eruit zien tijdens de intocht. Tenminste driekwart van de pieten zal dit jaar in de hoofdstad niet geheel zwart gekleurd zijn, vertelt Pam Evenhuis van het organisatiecomité Sint in Amsterdam vandaag aan NU.nl. "De schoorsteenpieten zoals bij RTL komen dicht in de buurt", aldus de woordvoerder.

Ook in andere steden wordt het Pietenassortiment uigebreid. Waar in Utrecht vorig jaar nog evenveel traditionele als Roetveegpieten fungeerden als knecht van de oude baas, zijn ook daar minder gitzwarte Pieten aanwezig bij de komende intocht. "We luisteren naar de samenleving en bouwen het aantal Zwarte Pieten af'', zei voorzitter van de Stichting Stadsontspanning Luc Dietz tegen het AD.

In Arnhem rept men over 'pieten' in plaats van Zwarte Pieten. Naast Bruine Pieten maken Bakkerspieten en Vitaminepieten (die mandarijntjes uitdelen) hun opwachting, aldus de Gelderlander. Ook in Zwolle hebben ambtenaren hun creativiteit aangeboord: de kinderkes mogen aldaar zelf een kleurtje kiezen om de Pieten mee te kleuren.

Zwart blijft (misschien) zwart Er is nog een aantal gemeenten over waar u als verfent Zwarte Piet-activist terecht kunt met uw al dan niet in de kwestie geïnteresseerde kroost. Zo blijft de Nijmeegse Zwarte Piet gewoon zwart, of nou ja, "eigenlijk is het bruin". Ook gouden oorringen en rode lippen mogen van stal gehaald worden.

In Rotterdam zullen weliswaar Roetveegpieten en Zwarte Pieten zij aan zij zwoegen voor hun witte, oude baas, maar schaart burgervader Aboutaleb zich achter de traditionele arbeidskrachten En mogelijk het allerbeste nieuws voor de vaderland minnende boze burger: voor de landelijke intocht in Maassluis roept burgemeester Edo Haan voornamelijk bruine en Zwarte Pieten op, zo kondigde hij al eerder aan bij RTV Rijnmond. Het zal de opkomst ten goede komen - zowel Kick Out Zwarte Piet als de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie zijn voornemens hun stem te laten gelden tijdens het kinderfeest, weten RTL en Metro.
Zwijgende minderheid

Tot slot de paar gemeenten die nog geen beslissing hebben gemaakt: Almere, Haarlemmermeer, Heerlen en Zaanstad, somt RTL op. Of ze weten het nog niet of ze zijn te schijterig om zelf een keuze te maken en volgen de lijn van het Sinterklaasjournaal.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie