Drukt Zeewolde komst datacenter erdoor? Het Rijk grijpt niet in!

Drukt Zeewolde komst datacenter erdoor? Het Rijk grijpt niet in! 

15 december 2021 - 13:03

Al jaren is er veel te doen in Zeewolde over de komst van een gigantisch datacenter. Op 16 December zal worden gestemd over een wijziging van het bestemmingsplan van de grond waar het datacenter, wat van Meta (voorheen Facebook) blijkt te zijn, moet komen en de gemoederen lopen hoog op. De gemeenteraad lijkt voor te zijn, waardoor de komst van het XXL-datacenter in het verschiet lijkt te liggen. Een datacenter dat is gelokt met onze groene energie en betaald wordt door middel van onze subsidies. En zodra het er is, zijn volgens experts de klimaatdoelen in gevaar.

Inwoners van Zeewolde, de meest duurzame gemeente van Nederland, zijn tegen de komst van het datacenter. Ongeveer drieduizend bewoners hebben een petitie ondertekent tegen de komst. Zij begrijpen niet waarom hun gemeente zo graag dit datacenter wil. Veelgehoorde argumenten voor de komst van het datacenter zijn inkomsten, werkgelegenheid en restwarmte. De bewoners hebben echter onderzoek gedaan en wat blijkt: het levert geen geld, geen werk en geen warmte op.

Volgens hoogleraar Energie David Smeulders lijkt het wat betreft stroom erop alsof in plaats van eerst te kijken wat het meest nuttig is, er nu wordt voorgesorteerd op restwarmte omdat ze een excuus nodig hebben om een datacenter neer te kunnen zetten. Hij houdt zijn hart vast. De voor- en nadelen moeten nog eens goed op een rijtje worden gezet, vindt Smeulders, vooral als het gaat om de stroom. “Ik denk dat we er beter nog een nachtje over kunnen slapen.”.

Het is ook de vraag of een beslissing met dermate grote gevolgen wel gemaakt zou moeten worden door een gemeente en niet door de regio of een overheid. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok heeft er alles aan gedaan om dit datacenter naar ons land te lokken, en heeft Meta zelfs voorrang gegeven op de stroomvoorziening. Maar wie blijft er uiteindelijk verantwoordelijk? Juist, de gemeente Zeewolde. Wanneer het in de toekomst fout gaat, houdt Den Haag dus schone handen.

Kijk De Hofbar hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml