Duitse burgervader weg na Hitlerklok-uitspraak
Buitenland

Duitse burgervader weg na Hitlerklok-uitspraak.

Een Hitlerklok in een kerktoren heeft een Duitse burgemeester de kop gekost. Hij vond het wel een mooi artefact en wilde hem daarom graag behouden. Dat leidde nogal tot ophef bij de, met eigentijdse geschiedenis worstelende Duitsers.

De klok in de Sint-Jakobskerk in Herxheim stamt uit 1934 en is daarom 'versierd' met een onder andere een hakenkruis. Nadat bij onze oosterburen naar buiten kwam dat militairen in het leger nazi-spulletjes en -sympathieën zouden hebben, vond een bewoonster het nodig om aan lokale media te vertellen over het bestaan van de Hitler-Glocke.

De lokale burgervader Ronald Becker wilde deze 'bijzondere' klok graag behouden. Niet alles wat refereert aan nazi's is namelijk bij voorbaat erg. "Als we praten over Adolf Hitler gaat het altijd meteen over de vervolging van de Joden en de oorlog. Maar je moet ook het brede plaatje laten zien: er waren wreedheden en er waren dingen die we nog altijd gebruiken."

Tja, niet zo'n heel handige uitspraak. Zéér pijnlijk ook voor mensen die geleden hebben in de Tweede Wereldoorlog. Joodse organisaties reageerden geschokt op de uitspraken, de gemeenteraad en zijn eigen partij namen afstand van Becker. Hierop besloot hij zelf maar om op te stappen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →