Duitse politici willen geen pro-Erdo-demo
Buitenland

Duitse politici willen geen pro-Erdo-demo.

De Duitse politici roepen ongeveer hetzelfde als de Nederlandse: ''De binnenlandse politiek van Turkije heeft niets te zoeken op ons grondgebied'', maar de Duitse christendemocratische partij CDU/CSU wil daarnaast nog even extra aantekenen dat ze 'moeite hebben met' een demonstratie die voor zondag in Keulen gepland staat. Dat zou een demonstratie door aanhangers van Erdogan moeten zijn.

CSU-secretaris Andreas Scheuer is tegen Der Spiegel duidelijk: ''Wie betrokken wil zijn bij de Turkse binnenlandse politiek, kan gebruik maken van de mogelijkheid om ons land te verlaten en teruggaan naar Turkije.'' Binnen het CDU wordt er zelfs gekeken of de demonstratie verboden kan worden. "Als de verantwoordelijke autoriteiten concrete aanwijzingen hebben dat de geplande demonstratie kan leiden tot strafbare daden of zelfs geweld, dan moet de uitvaardiging van zo'n verbod serieus worden overwogen.''

Volgens de SPD is het lastig de demonstratie te verbieden. Burkhard Lischka van de SPD wil wel dat er zeer strenge regels moeten gelden voor de demonstratie. Er moet orde gehouden worden en om de reeds bestaande splitsing in de Duits-Turkse gemeenschap niet groter te maken.

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →