Duitsland hekelt noodtoestand Turkije
Buitenland

Duitsland hekelt noodtoestand Turkije.

Duitsland is geen fan van de gisteravond aangekondigde noodtoestand in Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier maant Turkije tot proportionaliteit en het respecteren van de rechtsstaat.

Volgens Steinmeier is de kans groot dat er een verzwakking van de rechtsstaat volgt als de noodtoestand te lang aanhoudt, zo meldt FAZ.

De noodtoestand werd gisteravond aangekondigd door de Turkse president Erdogan. Hij zei daarbij dat Europese landen geen recht hebben om het uitroepen van de noodtoestand te bekritiseren. Steinmeier trekt zich daar dus niets van aan. "Alleen bewijsbare betrokkenheid bij illegale daden, niet een vermoede politieke voorkeur, zouden tot actie van de overheid moeten leiden", aldus de Duitse minister.

In totaal zal de noodtoestand drie maanden duren. De regering krijgt tijdens die periode veel meer bevoegdheden.  Zo kunnen de persvrijheid en de vrijheid van vergadering worden beperkt of helemaal buiten werking worden gesteld. Erdogan liet over zijn doel geen misverstanden bestaan. Hij gaat onder meer "het virus" uit de rangen van het leger verwijderen na de mislukte staatsgreep van vorige week.

Alle artikelen geladen. Overzicht →