Duitsland, lees je mee? Nederland gaat geroofde spullen teruggeven

Duitsland, lees je mee? Nederland gaat geroofde spullen teruggeven 

06 juli 2023 - 14:38

Duitsland, lees je mee? Nederland gaat geroofde spullen teruggeven aan de rechtmatige eigenaars. Wat we hier nog hebben liggen? Nou, bijna vijfhonderd museumstukken uit Indonesië en Sri Lanka bijvoorbeeld. Allemaal met liefde verzameld tijdens de koloniale periode en al die jaren keurig bewaard gebleven.

Om met staatssecretaris Gunay Uslu te spreken, deze kunst stond hier wel zo mooi te pronken maar het gaat om voorwerpen "die hier nooit hadden mogen" zijn. Deze roofkunst wordt op advies van de commissie 'Koloniale Collecties' met alle medewerking van de desbetreffende musea weer afgestaan. En dit is pas het begin. Er werd zelfs al gesproken over de start van een mooi proces, een periode waarin we intensiever gaan samenwerken met Indonesië en Sri Lanka.

Leuk, maar eerst mijn fiets terug, horen wij u denken. Ons immaterieel erfgoed werd in een zekere periode immers ook geweld aangedaan. Zeker honderdduizend fietsen werden ons op onrechtmatige wijze ontnomen. Of ‘gevorderd’, zoals dat met een keurig woord heette. Zoals in het recente verleden ook talloze auto’s als souvenirtjes mee naar het oosten gingen.

Een beter milieu begint bij jezelf. Maar goed, iedereen die meent nog ergens recht op te hebben uit onze nationale schatten, weet ons tolerante landje in elk geval weer te vinden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml