Duitsland verbiedt extreemlinkse site 

25 augustus 2017 - 11:42

Hee kijk aan. Het is doorgedrongen bij de Oosterbuurse autoriteiten dat extreemlinks en neonazi's twee kanten van de dezelfde gevaarlijke medaille zijn. De Antifa-site linksunten.indymedia.org is op zwart gezet en er zijn huiszoekingen gedaan, waarbij computers in beslag zijn genomen.

[Eindred: maak hier maar alvast een Godwingrapje over censuur en Duitsers, hebben we die maar gehad en kunnen we door met de inhoud. Hou 'm strak, gewoon een 'weet je wie ook...?' will do.]

Censuur is een urgent onderwerp momenteel, nu zowel extreemlinks als -rechts de grenzen van het vrije woord steeds dichter naderen. In de meeste beschaafde landen kun je met redelijk gepeperde meningen en uitspraken wegkomen, maar de grens van de vrijheid van meningsuiting is vaag. Wilders' 'minder minder' leidde tot een veroordeling, maar de extreemlinkse oproep om Wilders te stenigen werd niet eens voor de rechter gebracht.

De Duitse overheid heeft linksunten.indymedia.org gesloten omdat er anoniem gepost kon worden en er gewelddaden of verstoringen van de openbare orde zouden worden voorbereid. Waar de Amerikaanse president Donald Trump nog werd gehekeld om zijn uitspraak na de aanslag in Charlottesville, dat het geweld 'van beide kanten' komt, zet de Duitse overheid dit gegeven nu gewoon om in beleid. 

Gelukkig maar. 

Arbitraire censuur door techbedrijven

Anders ligt het met de censuur die wordt toegepast door grote techbedrijven. Dit gebeurt selectief en geheel arbitrair, naar eigen inzicht van de CEO's van die bedrijven. Sites worden uit de lucht gehaald of hun inkomstenbronnen worden afgeknepen, zonder dat daar duidelijke en consequente criteria voor worden gehanteerd en zonder dat er mogelijkheid is tot beroep of protest. Dit in tegenstelling tot de ingreep van de Duitsers, die komt van overheidswege en is derhalve op tal van manieren gemotiveerd én aan te vechten.

Zo kan het gebeuren dat techbedrijven altrechtse en extreemrechtse (maar niet gewelddadige) content censureren, waarbij de CEO ronduit toegeeft dat dit gebeurt omdat de inhoud hem niet bevalt, maar gruwelijke ISIS-propaganda gewoon laten staan met een beroep op de vrije meningsuiting.

Wij raden u met klem aan om onderstaande video te bekijken, het is de tien minuten wel waard. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie