Duitsland wil natuurgenezers in toom houden
Buitenland

Duitsland wil natuurgenezers in toom houden.

De Duitse regering wil de regels voor natuurgenezers strenger maken. Naar aanleiding van de sterfgevallen waar de Duitse natuurgenezer Klaus Ross van wordt verdacht, worden de toelatingseisen aangescherpt.

Op dit moment telt Duitsland zo'n 43.000 natuurgenezers, die elke vorm van alternatieve geneeskunde mogen uitvoeren, van homeopathie tot traditionele Chinese geneeskunde, zolang zij maar geen mensen in gevaar brengen. De regering wil de toelatingsregels aanscherpen, schrijft de Duitse krant Die Welt. De genezers die al een vergunning hebben, worden met rust gelaten.

Natuurgenezer worden = simpel

De toelatingsregels zijn namelijk heel simpel: je moet minimaal 25 jaar oud zijn en een middelbare school hebben afgemaakt op minimaal vmbo-niveau. Verdere diploma's of kwalificaties zijn niet nodig. Om een eigen praktijk te beginnen moet de gemeente een verklaring afgeven dat de aspirant-natuurgenezer waarschijnlijk geen gevaar veroorzaakt voor zijn patiënten. Daarvoor moet je een 'kennistoets' afleggen, maar deze wordt niet overal even serieus genomen.

Strenge rapportage? Misschien later.

De federale overheid heeft de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat er strenge rapportage en documentatie-eisen worden geëist, maar zo ver komt het nog niet. Er zijn wel plannen om ervoor te zorgen dat er kritischer gekeken wordt naar bepaalde handelingen, die in de toekomst dus misschien niet meer worden toegestaan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →