Duizenden arrestanten Turkije na mislukte staatsgreep
Buitenland

Duizenden arrestanten Turkije na mislukte staatsgreep.

Na de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdagavond in Turkije zijn er al ruim 6.000 personen opgepakt. Ook zijn er 2.745 Turkse rechters op non-actief gezet. Minister van Justitie Bekir Bozdag verwacht nog meer verdachten te arresteren.

Correspondent van de NOS, Keel Elenbaas, zegt: "Er wordt nu nog gezocht naar een aantal mensen uit het leger. Het zou dan vooral gaan om officieren die zich uit de voeten hebben gemaakt. Uit alles blijkt dat de regering de situatie nu onder controle heeft." Volgens Elenbaas waarschuwde president Erdogan gisteren voor een tweede staatsgreep. De correspondent zegt nu dat het gevoel tot een tweede couppoging is afgezwakt. Waar gisteren het Taksimplein bezaaid was met feestende Erdogan-lovers, is er nu nauwelijks nog een hond op straat.

Steun

De Russische president Vladimir Poetin heeft de coupplegers scherp veroordeeld. Ook kaartte Poetin in een telefoongesprek met Erdogan de veiligheid van Russische burgers in Turkije aan. Volgens Poetin moet Erdogan hen beschermen. Er zal op korte termijn een ontmoeting plaatsvinden tussen de twee presidenten, zo meldt de NOS.

Alle artikelen geladen. Overzicht →