
'DuPont weet al 30 jaar dat het water verziekt met PFAS'
Dachten we het niet? Teflonproducent DuPont (wat tegenwoordig door het leven gaat als Chemours) wist 30 jaar geleden al dat grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS dumpen in het grondwater niet oké is, maar hebben ze daar wat aan gedaan? Nee natuurlijk! Want geld geld geld.
Wij weten dit dankzij het programma Zembla, dat interne documenten heeft ingezien. Ook heeft het BNNVARA-programma deskundigen geïnterviewd, die verbijsterd zijn: "DuPont heeft het altijd geweten, maar het deksel is al die jaren stijf op de doofpot gehouden”, aldus milieuchemicus Chiel Jonker.
Zoals jullie ongetwijfeld al een keertje gehoord hebben, is de PFAS-vervuiling in de omgeving van de fabriek nog een actueel probleem. Het gaat om verontreiniging met grote hoeveelheden PFOA, een variant van PFAS die uw immuunsysteem sloopt en tal van ziektes kan veroorzaken, waaronder verschillende types kanker.
'Waarom wordt daar niks aan gedaan?', kun je je afvragen. Maar nu blijkt dus dat die klootzakken dertig jaar geleden al precies wisten wat ze aan het doen waren. "In 1993 meet DuPont in het grondwater in Dordrecht PFAS-concentraties die 75 keer hoger zijn dan hun eigen norm", volgens Zembla. En beseffen ze ook wel dat er wat moet gebeuren, maar niet zozeer vanwege de gezondheid van mens en milieu, maar vooral om zichzelf in te dekken: "Op een manier die het bedrijf ‘geen economische schade toebrengt."
Uiteindelijk gebeurt dit ook, maar wel pas wat later: "Pas als PFOA In 2012 door de overheid streng wordt gereguleerd, stopt DuPont noodgedwongen met het gebruik van PFOA."
{{comment.text}}