'Duurt uw rechtszaak te lang? Dan korter in het gevang'

'Duurt uw rechtszaak te lang? Dan korter in het gevang'  

01 oktober 2021 - 10:31

Nou, lekker is dat... Bij rechtszaken die te lang duren, heeft de dienstdoende rechter afgelopen jaar flink rekening gehouden met de hoogte van de straf. Iets met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Vorig jaar kregen veroordeelden om die reden in totaal minstens 52 jaar, 11 maanden en 16 dagen minder straf opgelegd. Nu vraagt u zich natuurlijk af hoe dit in vredesnaam kan. Nou, dit komt vanwege de toename van 'complexe rechtszaken die de nodige tijd kosten'. Met andere woorden: er zijn te weinig rechters in dit land. 

"Wat een redelijke termijn is, is niet precies vastgelegd, maar in de praktijk komt het er volgens strafrechter Rogier Sonneveldt op neer dat iemand binnen twee jaar een rechterlijke uitspraak moet hebben, en dat er twee jaar daarna uitspraak is gedaan in het hoger beroep. Duurt de zaak langer, dan kan er strafvermindering volgen; de rechter haalt een gedeelte van de opgelegde straf af", meldt NPORadio1.nl.

En dan gaat het dus niet om zaken als het stelen van een zakje snoep bij de Jumbo hè? Of een pakje sigaretten bij de Lidl, kan trouwens vanaf heden toch niet meer. Maar om serieuze zaken waarbij sprake is van moord, geweld, seksueel overschrijdend gedrag, enz. enz. Leg dat maar eens aan de slachtoffers uit...

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml